Brexit deal update voor myfactory

Net voor de kerst hebben het Verenigd Koningrijk en de EU een handelsakkoord gesloten. Ondanks dat de details van de deal nog niet helemaal bekend zijn, is er wel duidelijkheid over Noord Ierland en het Verenigd Koningrijk ten aanzien van de belastingregels en Intrastat- registratie. Maar wat betekenen deze regels voor Myfactory? We hebben een aantal aanpassingen op een rij gezet.

Status van Noord Ierland

De status van Noord Ierland blijft hetzelfde. Noord Ierland blijft qua BTW binnen de EU vallen, maar krijgt wel een eigen belastingland code “NIR” met een BTW-nummer beginnend met code XI. Terwijl de BTW-codes voor het Verenigd Koningrijk zullen vervallen. Voor sommige goederen zijn er uitzonderingen gemaakt. Deze zullen later bekend worden gemaakt. Daardoor kan de GB als EU land codering (nog) niet in alle gevallen worden verwijderd.
Concreet betekent dit dat Noord Ierland dus binnen de EU valt qua BTW en intrastat meldingen en het Verenigd Koningrijk als derde land zal worden gezien, zonder BTW codes.

Instellingen voor BTW in myfactory

Welke instellingen moeten gedaan worden binnen myfactory om na 1 januari 2021 alles goed te laten verlopen voor de BTW en de intrastat meldingen? Als voorbereiding hebben we Noord Ierland voor de BTW en als nieuw land aangemaakt.

Om op een makkelijke manier de klanten met een GB BTW-landcode zichtbaar te maken, kunnen we het klant overzicht aanpassen met een extra kolom; “EU-Land”. Waarna de EU-land code gefilterd kan worden op “GB”.

Voor alle bedrijven in myfactory die nu gevestigd zijn in Noord Ierland zal het EU land moeten worden omgezet van GB naar NIR waarbij de BTW-ID hezelfde kan blijven. Op de achterkant wordt automatisch de BTW-code aangepast van GB naar IX voor alle correspondentie. Het belastinggebied blijft wel staan op “Binnen EU with btwID”. Om makkelijk de GB klanten te kunnen vinden, kan het klant overzicht worden aangepast op de volgende manier.

In het klantenscherm kunnen deze aanpassingen worden doorgevoerd:

Ten aanzien van de GB klanten die niet in Noord Ierland gevestigd zijn, zullen het BTW-ID en het BTW land moeten worden verwijderd en het belastinggebied worden aangepast naar “Derdeland”. Mocht er gebruik worden gemaakt van de EU Intracommunautaire A-B-C-leveringen, dan zal voor deze klanten dit vinkje ook uitgezet moeten worden.
In het klanten scherm kunnen deze aanpassingen worden doorgevoerd. (Geel gekleurde vlakken)

Na deze aanpassing zal vanaf 1 januari de registratie van de BTW binnen myfactory goed zijn ingesteld.

Mochten er nog vragen zijn over de instellingen, bel dan gerust met onze helpdesk op 088-3443443

Myfactory staat aan uw zijde bij de Brexit. Wij geven u tips over de processen in logistiek en boekhouding van myfactory oplossingen en ondersteunen u met de nodige functies en support. Daarnaast passen we onze aanvragen voortdurend aan, rekening houdend met nieuwe wetten en andere vereisten die de markt of de wet on voorschrijft.